Tilbakeblikk #9 – IRA
Hvilket bilde liker en tilfeldig betrakter? Det er ikke lett å forutse, men av og til kommer det som en hyggelig overraskelse.
Dette bildet, fotografert i Bournemouth i 1976, er ingen selvsagt vinner. Jeg har alltid likt det godt selv, men det er ofte andre motiver som får oppmerksomhet når jeg stiller ut eller holder bildeforedrag. Slik jeg gjorde under et fotoarrangement i Oslo for noen år siden. Der var det en skribent fra nettstedet Foto.no, jeg husker ikke hvem, som skulle skrive litt om foredraget mitt i ettertid, og som ba om blant annet dette bildet for å illustrere artikkelen sin. Han både likte det og mente det var representativt for det jeg har holdt på med opp gjennom årene.
Jeg ble glad for valget hans fordi han åpenbart opplevde noe i møte med et bilde som sjelden får spesiell oppmerksomhet. Det gledet meg også fordi jeg var litt i tvil den gangen jeg sto i mørkerommet og laget bildet første gang. Har dette noe i seg, eller er det bare en avfotografering av en mursteinsvegg med noe grafitti? Men det var på sett og vis veldig i tiden, IRA (den paramilitære organisasjonen Irish Republican Army) hadde startet med sine terroraksjoner i Storbrittania, og grafittien på veggen – med sin lakoniske tilleggskommentar – fikk plutselig et mer spennende innhold, i hvert fall i mine øyne. Så bildet ble med meg videre.
Jeg laget et sorthvittbilde som jeg fargela brunt. Jeg prøvde også å tone bildet til en svak rødbrun tone. Det som hele tiden plaget meg litt var at murveggen, som er mer et gjerde enn en vegg, egentlig var litt for lav. Jeg ønsket ikke å ha med himmelen bak, så utsnittet ble litt for “trangt” i toppen. Men så en dag ble Photoshop funnet opp, og vips så var det mulig å bygge på veggen med noen flere murstein.
Så versjonen jeg viser i dag (over) er altså en digital print, digitalt farget, laget på fotopapir for pigmentert blekk. Motivet tjener på det, selv om det ikke lenger er en “silver print” laget for hånd i mørkerom, som i 1976 (under).
Håndkolorert sorthvittforstørrelse fra 1976. Bildet er litt “trangt” i toppen fordi jeg ikke kunne manipulere muren i mørkerom, slik at den ble litt høyere. Dette er enkelt å gjøre i Photoshop, derfor valgte jeg å skanne negativet og lage bildet på nytt digitalt.
Motivet slik det opprinnelig så ut, og i ferdig photoshopet og retusjert versjon i rent sorthvitt uten bruntone.